Facebook Részvény

Érdemes Facebook részvényt venni? Ha igen, akkor hol lehet ezt megtenni? Ha megvettem mikor, mennyiért adjam el? A Blog ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Ha kérdésed van, kérlek kattints ide, szívesen válaszolok.

Facebook oldal

Ki írja ezt a blog-ot?

Faluvégi Balázs vagyok, 1996 óta foglalkozom aktívan tőzsdével és részvénypiaci befektetésekkel, mind magánbefektetőként, mind szakmai oldalon. Dolgoztam és dolgozom elemzőként, tanácsadóként, portfólió menedzserként. Találkozhattál velem a sajtóban, a fenti linkek alatti oldalakon. Ha többet szeretnél megtudni, kérlek kattints ide.

Portfolio.hu

Friss topikok

  • Faluvégi Balázs: @tomicod: Továbbra is az a legvalószínűbb, hogy lesz még egy erős kör, amikor az eddigieknél is ma... (2012.05.21. 20:33) Hogyan alakulhat az első hetekben a Facebook árfolyama?
  • BF79: @zwex: Volt már rá próbálkozás, és a Google+ esetén is remek a Hangouts videós része, úgyhogy bizt... (2012.05.11. 14:31) A "Zuckerberg-kockázat"
  • Faluvégi Balázs: Az feltűnő, hogy egyelőre a Google egyáltalán nem használja ki a +-t ilyesmire (sem). Lehet, hogy ... (2012.05.10. 11:04) Tulajdonképpen mire is jó a Facebook?
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Erről fogok írni bővebben, a jegyzésben nincs kizárva az, hogy adott hazai brókercég blok... (2012.05.03. 15:09) Mennyit ér a Facebook? 1. Rész
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Köszönöm. Lesz róla szó részletesen, egy kis idő még van rá. A plus500-at csak kívülről i... (2012.04.25. 20:08) Miről fog szólni ez a blog?

Hogyan alakulhat az első hetekben a Facebook árfolyama?

2012.05.18. 14:18 Faluvégi Balázs

Ma indul a kereskedés a Facebook papírjaival, befektetők százmilliói várják nagy kíváncsisággal, hogy mi fog történni, érdemes-e esetleg itt beszállni, ha igen, mennyi időre, mikor kell eladni, és még sorolhatnám. Tekintettel arra, hogy a bevezetés mérete és az érdeklődés hatalmas, a piaci résztvevők tízezreinek a pillanat hevében eldöntött lépései bármelyik irányban arrébb lökhetik a kurzust, igazán jó akciótervet nem lehet letenni az asztalra. Meg lehet viszont vizsgálni, hogy más hasonló, a jelenlegi divathullámban bevezetett cégek esetén mi történt.  

 

Megnéztem mi történt a sokszor emlegetett mostanában bevezetett közösségi papírokkal az első 80 kereskedési napon. A kép nehezen lenne biztatónak nevezhető. A részvények többsége már az első napokban esni kezdett, és az első szűk hónapot jellemzően ezzel töltötte. Ezt követően szinte mindegyik papír piacán valamekkora visszarendeződés volt megfigyelhető, de a többség nemhogy a nyitást követő pozitív tartományba nem tudott visszatérni, hanem jelentős veszteségeket szenvedett el. A meglévő részvényesek egy része inkább eladásokra használta fel ezt az időszakot, és a spekulánsok is hamar kiábrándultak ezekből a részvényekből. Ugyanakkor tény, hogy mindegyiknél volt már viszonylag hamar egy felívelő szakasz, amelyet sokan kihasználhattak. 

Az első néhány nap mindig nagyobb napon belüli volatilitást hoz magával. Az alábbi ábrán a kereskedési napok maximuma és minimuma közötti eltérés százalékos mértéke látható a nyitó ár arányában. Látható, hogy mindig az első nap a legőrültebb, és utána gyors csillapodás jön, ami persze még mindig relatív nagy  sávot jelentő napokat mutat, főleg más cégekhez, vagy akár a későbbi időszakhoz viszonyítva. Mindkét grafikon azt a véleményt erősíti bennem, hogy érdemes az első napokat megvárni, és később vásárolni (ha mindenképpen szeretnél venni), mert a megnyugvás valamivel értelmesebb árakat hoz a piacra, továbbá a Facebook esetén valószínű, hogy néhány hónapos emelkedő szakasz, kisebb-nagyobb eufória is eljön majd a piacra, de ez valószínűleg csak pár hét után történik meg.

Érdemes fordulatra utaló jeleket keresni, ha már valaki long pozícióban van. Ez lehet egy ún. Doji, amely közel azonos nyitó és záróárat jelent egyazon napon, miközben felfelé és lefelé is nagy utat jár be az árfolyam. Fontos mellé a magas forgalom (az erős kezek elkezdték erősen szórni a részvényt), továbbá a másnapi megerősítés lefelé nyitással és eséssel.

A másik hasonló japángyertya alakzat a "Shooting Star" (Hullócsillag), amelynél a nap eleji eufóriát a nap végére durván erősödő eladói nyomás váltja fel. A megerősítés itt szintén fontos.

Még egy fontos tényező van, amit nyilván nem az első napokban, de pár hónap távlatában érdemes figyelni, Ezzel kapcsolatban érdemes meghallgatni az alábbi hanganyagot (klikk a Play gombra!) 

Ennyit még utoljára a részvény bevezetése előtt, mostantól minden a piac megítélésén múlik. A Blog nem ér véget, de ezentúl ritkábbak lesznek a bejegyzések. Az, hogy mennyire, az eseményektől függ, de valószínű, hogy idén havi 1-2 cikk lesz majd itt olvasható. Addig is érdemes hasonló - korántsem csak Facebook-al, vagy akár közösségi oldalak papírjaival foglalkozó - tippekért, stratégiákért feliratkozni a Magas Hozamcélú Befektetések Magazinra, amelyet díjmentesen küldök email-en, illetve nemcsak ennek a blog-nak, hanem a folyamatosan működő Facebook oldalt is követni.

Ha kérdésed van, tedd fel őket itt a hozzászólások között!

A bejegyzés trackback címe:

https://facebookreszveny.blog.hu/api/trackback/id/tr324523896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.05.18. 21:42:02

A kibocsátó bankok tartják még az árfolyamot, egyébként az évtized bukása.

pjotr_75 2012.05.20. 19:53:56

Naon teccik a cím!
Ha találtok bárkit, aki ezt bármelyik részvényre megmondja, légyszi adjátok meg az elérhetőségét is. :)

Egyébként túl van hypolva, olyanok is veszik, akik azt hiszik, hogy a Facebook valami akciós hólapát (www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/16-citadella/1526-)

Bárki, akinek bármilyen formában valós, napi kapcsolata van a tőzsdével, tudja, hogy az FB túl van ragozva. Első napon max. skalperek, daytraderek szálltak be (és az első kisebb emelkedést követő korrekció elején ki), aki bentmaradt (megvette és tartja, netán előjegyezte - muhaha), na arra szoktuk azt mondani , hogy balek (se funda se technikai alapon nem tud semmit a részvényről, csak teledumálták a fejét, hogy ez az évszázad üzlete).
Sok swing-esnek ezentúl (ha még nem) az lesz az első alaptörvénye, hogy IPO-ban nem veszünk.
A profik még nem kaptak jelet a piactól (fundamentális alapon egyébként is el van cseszve az FB, főleg Mr. Cukormáz miatt, de a GM is előrevetít néhány dolgot)
Igen, a profik is fognak kereskedni az FB-vel, az én meglátásom szerint a bátrabbak már 1-2 héten belül: shortolni fogják :) (Bocs)

Faluvégi Balázs 2012.05.20. 20:02:23

@is: OK, ha így van, akkor vajon miben reménykednek?

Faluvégi Balázs 2012.05.20. 20:08:05

@pjotr_75: "Igen, a profik is fognak kereskedni az FB-vel, az én meglátásom szerint a bátrabbak már 1-2 héten belül: shortolni fogják :) (Bocs)"

Ha nagyon elszáll, akkor lehet, hogy érdemes rá shortot nyitni, önmagában csak azért, mert túl van értékelve (olvass vissza a blog-ban, a korábbiakban leírtam, hogy csak egy forgatókönyv van, ami esetén nincs túlárazva, a többi esetén igen, méghozzá nem kicsit) még nem biztos. Érdemes megnézni a LinkedIn grafikonját például, de még a Zynga esetén is csak bő veszteség után lehetett mérsékelt nyereséget összehozni. Ha komoly, napi kapcsolatos van a tőzsdével, akkor te is tudod, hogy mennyire nehéz túlárazott papírok esetén időzíteni a shortolást. Továbbá kérdés, hogy mennyire lesz könnyű részvényhez jutni shorthoz, lásd Groupon, bár itt azért jóval több esély van rá.

A fenti fordulós jelek egyébként értelemszerűen short nyitáshoz is felhasználhatóak.

tomicod 2012.05.21. 20:28:44

Szerintetek mikor kell kiszállni? Mennyi lesz a várható maximum?

Faluvégi Balázs 2012.05.21. 20:33:04

@tomicod: Továbbra is az a legvalószínűbb, hogy lesz még egy erős kör, amikor az eddigieknél is magasabb lesz az árfolyam, és (ha nem történik meg, amikről korábban írtam, ARPU növelés Ázsiában, Kína, új szolgáltatás, mobil hirdetés, stb.), vagyis nem a legjobb forgatókönyv, akkor onnantól lesz egy hosszabb távú csökkenő trend. Egyelőre nem veszek, de nem is shortolok, most inkább rövidtávú vétel miatt figyelek.
süti beállítások módosítása