Facebook Részvény

Érdemes Facebook részvényt venni? Ha igen, akkor hol lehet ezt megtenni? Ha megvettem mikor, mennyiért adjam el? A Blog ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Ha kérdésed van, kérlek kattints ide, szívesen válaszolok.

Facebook oldal

Ki írja ezt a blog-ot?

Faluvégi Balázs vagyok, 1996 óta foglalkozom aktívan tőzsdével és részvénypiaci befektetésekkel, mind magánbefektetőként, mind szakmai oldalon. Dolgoztam és dolgozom elemzőként, tanácsadóként, portfólió menedzserként. Találkozhattál velem a sajtóban, a fenti linkek alatti oldalakon. Ha többet szeretnél megtudni, kérlek kattints ide.

Portfolio.hu

Friss topikok

  • Faluvégi Balázs: @tomicod: Továbbra is az a legvalószínűbb, hogy lesz még egy erős kör, amikor az eddigieknél is ma... (2012.05.21. 20:33) Hogyan alakulhat az első hetekben a Facebook árfolyama?
  • BF79: @zwex: Volt már rá próbálkozás, és a Google+ esetén is remek a Hangouts videós része, úgyhogy bizt... (2012.05.11. 14:31) A "Zuckerberg-kockázat"
  • Faluvégi Balázs: Az feltűnő, hogy egyelőre a Google egyáltalán nem használja ki a +-t ilyesmire (sem). Lehet, hogy ... (2012.05.10. 11:04) Tulajdonképpen mire is jó a Facebook?
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Erről fogok írni bővebben, a jegyzésben nincs kizárva az, hogy adott hazai brókercég blok... (2012.05.03. 15:09) Mennyit ér a Facebook? 1. Rész
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Köszönöm. Lesz róla szó részletesen, egy kis idő még van rá. A plus500-at csak kívülről i... (2012.04.25. 20:08) Miről fog szólni ez a blog?

Mennyit ér a Facebook? 1. Rész

2012.05.02. 16:07 Faluvégi Balázs

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét." (Oscar Wilde-nak tulajdonított idézet)

A hatékony piacok elmélete szerint a piaci szereplők birtokában vannak az összes szükséges információnak, ezért az árfolyamok mindig ott vannak, ahol lenniük kell.a hatékonyságnak persze van több fokozata is, de ha elfogadjuk ezt a kissé cinikus álláspontot, akkor elég lesz ebből kiindulnunk.

A Facebook tehát annyit ér, amennyit éppen hajlandóak adni érte. Mivel nem mi vagyunk a Facebook fő tulajdonosai, ezért minket az érdekelne  inkább, hogy ez részvényenként mit jelen. Mivel most még nem tudjuk biztosan (2,3 mrd darab részvény van összesen, de a teljes, kibocsátás utáni mennyiség még nem biztos!) azt, hogy mennyi lesz a részvényszám, ezért egyelőre nem javasolt az adatokat papíronként megnézni. Így ebben a bejegyzésben, és a későbbiekben is a teljes vállalatra fogok értékeket számolni a következetessék kedvért. Fontos különbséget tenni aközött, hogy ki mennyit az egész cégért, úgy hogy meg is szerzi a teljes irányítást, és aközött, hogy részesedik a nyereségből, de nincs érdemi belszólása a társaság életébe. Értelemszerűen mi az utóbbi helyzetben vagyunk, így ennek tudatában lépünk tovább.

facebook-ceo-mark-zuckerberg-and-coo-sheryl-sanberg.jpg

 

A vállalatok többsége, mielőtt a tőzsdére lép, már viszonylag sok tulajdonossal rendelkezik. Ezek a tulajdonosok már korábban kereskednek a részvényekkel, ha nem is olyan gyakran és olyan magas forgalom mellett, mint a tőzsdén. Többek között ez teszi ki az ún. OTC (tőzsdén kívüli kereskedés egy részét). A bevezetés előtt álló részvények egyik fő információforrása a Sharespost. Itt több alkalommal tartottak már aukciókat a Facebook részvényekre, csak úgy mint más szektorban lévő feltörekvő cégek papírjaira.

Az utolsó ilyen aukción a részvények értéke 8,9%-kal emelkedett a megelőző, mindössze pár héttel korábbi időszakhoz képest. A Facebook értéke március legvégén 102,8 milliárd dollárt ért a Sharespost adatai alapján. Ez egyébként mindössze 150 000 részvény eladása során alakult ki, amely az összes papír 0,007%-a, így ez nem biztos, hogy mérvadó. Hogy miért nem volt újabb adásvétel, kereskedés azóta, arra nagyon egyszerű a válasz. A Facebook vezetősége kifejezetten kérte, hogy a részvénykibocsátásra való készülést ne zavarja meg az ottani aktivitás. (az ábrán a feltételezett részvényenkénti ár látható)

facebook-sharespost1.jpg

Az igazán érdekes azonban sokkal inkább az, hogy az eddigiek során miként alakult a Sharespost-on a cég kapitalizációja, vagyis a cég piaci értéke. Az ábrán jól látszik, hogy 2010 végéig ritka kötésekkel, de mérsékelt ütemben emelkedett az árfolyam. 2011 elején volt egy őrült időszak, majd azután egy évig lényegében stagnált a kurzus. A kibocsátás közeledtével és a vártnál kissé jobb adatok hatására az árfolyam ismét emelkedni kezdett.

Milyen következtetést vonunk le ebből?

Egy olyan részvény piaca rajzolódik ki előttünk, amelynél a várakozások évek óta magasak, mégsem történt nagy visszaesés, vagy csalódás, még ha kapkodás volt is, és most is tapasztalható optimizmus. Ez mérsékelt bizakodással töltheti el azokat, akik most szeretnének Facebook részvényesekké válni. Persze minél inkább nagy az ugrás a kibocsátáskor, vagy az első tőzsdei napon, annál inkább óvatosnak kell lenni. Most tehát a várható teljes piaci értéket, a kapitalizációt érdemes követni.

A nagy kérdés azonban az, hogy az árfolyam emelkedése folytatódik-e, van-e kevésbé "cinikus” módja az érték megállapításának, továbbá az, hogy ez megegyezik-e a mostani, piacinak tekinthető árral. Az egyik módszer a versenytársakkal való összehasonlításban és különböző mutatószámokban keresi a megoldást. Erről is lesz itt írás hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://facebookreszveny.blog.hu/api/trackback/id/tr584484525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.05.02. 22:47:25

Egy egész hosszú, semmitmondó posztot sikerült üsszehozni a Sharespost grafikon köré.

Faluvégi Balázs 2012.05.02. 22:52:49

Szia,

A nagy kérdés az, hogy miért nem kommentelsz mostanában a Fehér Ház blog-on? ;)

A felvetésre: egyrészt az információ szándékosan kis részekben lesz adagolva, ne nagyon számíts arra, hogy agyonsűrített információ lesz itt. Másrészt lehet, hogy neked valami triviális, de a blog olvasóinak a többségének minimális vagy annál is kevesebb információja van arról, hogy mit jelent az, hogy OTC, kapitalizációs stb. Ezeket meg fogom magyarázni, vagy legalábbis példát fogok hozni. Neked ez talán nem mond semmit, de sokaknak fontos, hogy értsék.

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2012.05.03. 11:05:15

Friss hír, miszerint itthonról elég nehezen fognak a magyar kisemberek részvényhez jutni (vagy leginkább sehogy) www.napi.hu/magyar_gazdasag/lecsuszhatnak_a_magyar_haziasszonyok_az_ev_sztorijarol.518201.html

Írnál ezzel kapcsolatban egy bejegyzést, hogy valóban lesz-e rá esélyünk FB részvényt venni akár kispénzért (pl pár 100 ezer forintért, illetve pár millióért?). És hogyan?

Faluvégi Balázs 2012.05.03. 15:09:28

@RolFic: Erről fogok írni bővebben, a jegyzésben nincs kizárva az, hogy adott hazai brókercég blokk vétele miatt a kisbefektetők is kapnak belőle. Ha nem, akkor az első kereskedési naptól a piacon lehet majd venni. Ennek a mikéntjéről is fogok írni.
süti beállítások módosítása