Facebook Részvény

Érdemes Facebook részvényt venni? Ha igen, akkor hol lehet ezt megtenni? Ha megvettem mikor, mennyiért adjam el? A Blog ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Ha kérdésed van, kérlek kattints ide, szívesen válaszolok.

Facebook oldal

Ki írja ezt a blog-ot?

Faluvégi Balázs vagyok, 1996 óta foglalkozom aktívan tőzsdével és részvénypiaci befektetésekkel, mind magánbefektetőként, mind szakmai oldalon. Dolgoztam és dolgozom elemzőként, tanácsadóként, portfólió menedzserként. Találkozhattál velem a sajtóban, a fenti linkek alatti oldalakon. Ha többet szeretnél megtudni, kérlek kattints ide.

Portfolio.hu

Friss topikok

  • Faluvégi Balázs: @tomicod: Továbbra is az a legvalószínűbb, hogy lesz még egy erős kör, amikor az eddigieknél is ma... (2012.05.21. 20:33) Hogyan alakulhat az első hetekben a Facebook árfolyama?
  • BF79: @zwex: Volt már rá próbálkozás, és a Google+ esetén is remek a Hangouts videós része, úgyhogy bizt... (2012.05.11. 14:31) A "Zuckerberg-kockázat"
  • Faluvégi Balázs: Az feltűnő, hogy egyelőre a Google egyáltalán nem használja ki a +-t ilyesmire (sem). Lehet, hogy ... (2012.05.10. 11:04) Tulajdonképpen mire is jó a Facebook?
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Erről fogok írni bővebben, a jegyzésben nincs kizárva az, hogy adott hazai brókercég blok... (2012.05.03. 15:09) Mennyit ér a Facebook? 1. Rész
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Köszönöm. Lesz róla szó részletesen, egy kis idő még van rá. A plus500-at csak kívülről i... (2012.04.25. 20:08) Miről fog szólni ez a blog?

Miről fog szólni ez a blog?

2012.04.24. 12:09 Faluvégi Balázs


2012 májusában egy olyan esemény fog megtörténni, amire a részvénypiac évek óta várt. Minden idők egyik legnagyobb sikertörténete a tőzsdére kerül, egy ritkán látott értékű kibocsátás keretében. Az érdeklődést tovább növeli, hogy egy olyan vállalatról van szó, amelyik az emberek - legyenek ezek akár tőzsdei elemzők, vagyonkezelők, magánbefektetők és a sajtó munkatársai - nap mint nap meglévő kommunikációjának a platformját kínálják. Ha a világ azon régióban vagy, ahol ma már természetes dolog az internet jelenléte, akkor kizárt dolog, hogy elkerülted az utóbbi években a Facebook-ot. Talán nem regisztráltál, talán gyűlölöd a like-olást, talán ki nem állhatod az állandó megosztásokat és üzenőfalakat, de a világhálón található információk, hírek, képek és még sok minden más jelentős része ma már (még?) a Facebook-on érhető el.

 

Mi is fog történni (várhatóan) május 17.-én, és utána?

A Facebook részvényeket fog kibocsátani intézményi és kisbefektetők számára, vagyis új tulajdonosokat von be a vállalatba. Ezt követően a részvények bevezetésre kerülnek az egyik amerikai tőzsdére, a főként technológiai szektorba tartozó papíroknak otthont adó Nasdaq-ra. Így bárki azonnal megveheti vagy eladhatja majd a részvényeket. Aki megvette az részesülhet a cég nyereségéből is. Ha ezután a Facebook-on egy hirdetésre kattintasz, akkor eszedbe juthat, hogy a hirdetési bevétel egy egészen kis szelete a tied lehet.

A kibocsátás során a társaság várhatóan 5 milliárd dollár friss tőkére fog szert tenni. A tévhitekkel ellentétben ez nem a legnagyobb nyilvános részvénykibocsátás valaha, még az első tízben sincs benne, de a technológiai szektorban, a gyorsan növekvő cégek között nagyon-nagyon ritka ha ekkora összeget ugrik meg elsőre egy vállalat a tőzsdére lépés előestéjén.

Mire kell nekik ez a sok pénz?

Fejlesztésre, infrastruktúrára, terjeszkedésre, új szolgáltatások beindítására és ami még esélyesebb: akvizíciókra, azaz új cégek megvásárlására, ahogyan azt az elmúlt hetekben már láthattuk, és ahogy még több hasonló is lesz a sorban. Erről is fogok írni. 

 

Miért lehet ez fontos nekünk?

Egyrészt azért, mert a tőke olyan szolgáltatások megvásárlására ad lehetőséget, ami radikálisan megváltoztatja majd a Facebook-ot. A következő években, ha Zuckerberg és a vezetőség tud élni azzal, amit a részvényesektől kapott, akkor 3-4 év múlva talán rá sem fogunk ismerni a közösségi oldalra.

Másrészt azért, mert a részvény mostantól neked is elérhető lesz, akár néhány gombnyomásra. Mint azt a következő napokban igazolni fogom, ez vagy nagyon jó befektetés, vagy a csalódás okán, remek árfolyamesésre történő spekulációt jelent majd. Középút aligha van.

Miről szól ez a blog?

A Facebook-ot és a hozzá hasonló nyilvános társaságokat vizsgáljuk üzleti szemmel, pontosabban (potenciális) részvényesi szemmel. Érdemes lesz-e részt venni a jegyzésben, esetleg később vásárolni, talán shortolni, vagy csak a partvonalról figyeljük inkább az eseményeket.

A bejegyzések rövidek, pár perc alatt elolvashatóak lesznek, és úgy írom meg, hogy bárki megérthesse. Ha kérdésed, megjegyzésed van, kérlek írd be a kommentek közé.

Ki írja ezt a blog-ot?

Faluvégi Balázs vagyok, 1996 óta foglalkozom aktívan tőzsdével és részvénypiaci befektetésekkel, mind magánbefektetőként, mind szakmai oldalon. Dolgoztam és dolgozom elemzőként, tanácsadóként, portfólió menedzserként. Találkozhattál velem a sajtóban, és a jobb oldalon lévő linkek alatti oldalakon. Ha többet szeretnél megtudni, kérlek kattints ide

A következő bejegyzésben azt nézzük meg, hogy a Facebook elsősorban nem is közösségi hálózat, hanem a kommunikáció egy egészen új formája. Megvizsgáljuk továbbá, hogy ez a (leendő) részvényesek számára mit jelent.

Addig is kérdezzetek, szóljatok hozzá bátran! 

A bejegyzés trackback címe:

https://facebookreszveny.blog.hu/api/trackback/id/tr84468204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2012.04.25. 15:52:23

Hajrá, hiánypótló blog! Kérlek majd arról is ejts szót, hogy itthonról hogyan tudok a legkönnyebben Facebook részvényhez jutni. Milyen költsége van? Hol érdemes próbálkozni?

Illetve szerinted a plus500-on keresztül lehet majd FB részvényt venni az első napon? - vagy ismered egyáltalán azt a rendszert

Faluvégi Balázs 2012.04.25. 20:08:10

@RolFic: Köszönöm. Lesz róla szó részletesen, egy kis idő még van rá. A plus500-at csak kívülről ismerem egy kicsit, a jellege alapján nem tartom valószínűnek.
süti beállítások módosítása