Facebook Részvény

Érdemes Facebook részvényt venni? Ha igen, akkor hol lehet ezt megtenni? Ha megvettem mikor, mennyiért adjam el? A Blog ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Ha kérdésed van, kérlek kattints ide, szívesen válaszolok.

Facebook oldal

Ki írja ezt a blog-ot?

Faluvégi Balázs vagyok, 1996 óta foglalkozom aktívan tőzsdével és részvénypiaci befektetésekkel, mind magánbefektetőként, mind szakmai oldalon. Dolgoztam és dolgozom elemzőként, tanácsadóként, portfólió menedzserként. Találkozhattál velem a sajtóban, a fenti linkek alatti oldalakon. Ha többet szeretnél megtudni, kérlek kattints ide.

Portfolio.hu

Friss topikok

  • Faluvégi Balázs: @tomicod: Továbbra is az a legvalószínűbb, hogy lesz még egy erős kör, amikor az eddigieknél is ma... (2012.05.21. 20:33) Hogyan alakulhat az első hetekben a Facebook árfolyama?
  • BF79: @zwex: Volt már rá próbálkozás, és a Google+ esetén is remek a Hangouts videós része, úgyhogy bizt... (2012.05.11. 14:31) A "Zuckerberg-kockázat"
  • Faluvégi Balázs: Az feltűnő, hogy egyelőre a Google egyáltalán nem használja ki a +-t ilyesmire (sem). Lehet, hogy ... (2012.05.10. 11:04) Tulajdonképpen mire is jó a Facebook?
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Erről fogok írni bővebben, a jegyzésben nincs kizárva az, hogy adott hazai brókercég blok... (2012.05.03. 15:09) Mennyit ér a Facebook? 1. Rész
  • Faluvégi Balázs: @RolFic: Köszönöm. Lesz róla szó részletesen, egy kis idő még van rá. A plus500-at csak kívülről i... (2012.04.25. 20:08) Miről fog szólni ez a blog?

Kik most a Facebook tulajdonosai és mennyit kerestek eddig?

2012.04.26. 10:31 Faluvégi Balázs

Amikor az ember átnézi az amerikai politika, vagy a Hedge Fund világ vezető személyiségeit, mindig meglepődik, hogy mennyire szűk kör kezében koncentrálódik igen nagy hatalom, és ez a szűk kör gyakran ugyanott tanult, ugyanott él, és dolgozott együtt kollégaként korábbi munkahelyeken. Régi közhely, hogy 1928 óta az összes Republikánusok által megnyert elnökválasztás során vagy az Elnök vagy az Alelnök jelöltet Nixon-nak, vagy Bush-nak hívták. 1981 és 2009 között, azaz 28 évig az ország első vagy második legnagyobb hatalommal rendelkező embere két családból került ki. Egy apát 8 év szünet után a saját fia követte az Elnöki székben, és csak nagyon kevésen múlott, hogy egy férjet szintén 8 év szünet után ne a saját felesége váltson a bársonyszékben. A Hedge Fund világ koncentrációja is megdöbbentő, hiszen a milliárdosok jelentős része a Columbia-ra vagy a Harvard-ra járt, a Goldman Sach-nél dolgozott, és Manhatten-ben, vagy a szomszédos Connecticut-ban él.

A technológia új úttörői esetén is hasonló a helyzet. Ha végignézünk a sikeres, vagy legalábbis gyors ütemben növekvő internetes cégeken, akkor a tulajdonosok és a menedzsment tagjai között minduntalan ismerős nevekbe botlunk, és mindenki San Francisco közelében él. A Facebook jelenlegi vezetői és részvényesei is egy igazi, számos szállal összefonódott sztárcsapat, ugyanakkor az is igaz, hogy belterjesnek sem nevezhető, hiszen egy sokszínű, nemzetközi brigád állt össze. Nézzük hát kik a közösségi oldal legnagyobb részvényesei, illetve döntéshozói! (Zárójelben a részesedés becsült értékének intervalluma)

Mark Zuckerberg (25,2-33,3 milliárd dollár)

Mark-Zuckerberg-with-his-girlfriend.jpg

Aligha kell bemutatni az ötletgazdát, aki a mai napig a Facebook arca, a közösségi hálózatok Steve Jobs-a, és az abszolút kulcsfigura a vállalat életében. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1 milliárd dollár értékű Instagram tranzakciót egyedül tárgyalta le és döntötte el. Zuckerberg bizarr szokása, hogy csak olyan állatból eszik, amit személyesen ő maga ölt meg. Egy kicsit aggódunk is a szupercuki puliért, aki egyelőre szemmel láthatóan jól érzi magát Mark és barátnője társaságában.

James Breyer és az Accel Partners. (10-13 milliárd dollár)

Jim-Breyer.jpg

Breyer a vezetője a világ egyik legsikeresebb kockázati tőkebefektető cégének, amely december óta a magyar alapítású Prezi befektetője is. A vállalat még 2005-ben szállt be az akkor gyerekcipőben totyogó Facebook-ba és ez a legjobb döntésük is lett egyben. Breyer hobbija egyébként az, hogy üzletileg sikeres, de közutálatnak "örvendő" és botrányokkal övezet vállalatokban igazgatósági tag. A News Corp mellett, a mostanában mexikói megvesztegetések kapcsán hírbe hozott Wal-Mart fő döntéshozó szervében is ott ül. Ebből a szempontból nem jó ómen, hogy a Facebook vezetőségének is oszlopos tagja.

Dustin Moskovitz (6,75-8,93 milliárd dollár)

moskovitz.jpg

Graphisoft-os párhuzammal élve ő a Facebook Tari István Gábora, kevésbé az előtérben lévő alapító, kezdetekben a fő programozó, egészen 2008-ig kulcsszerepet töltött be a Facebook fejlesztésében. A részvénykibocsátás által immár hivatalosan is a világ legfiatalabb dollármilliárdosa lesz, mivel 8 nappal fiatalabb Zuckerberg-nél.

Yuri Milner és a DST Global (4,77-6,3 milliárd dollár)

size_590_yuri-milner.jpg

A legfontosabb orosz informatikai vállalkozó, aki 2010-ben hazájának legjobb üzletembere is lett. Csak úgy önti a pénzt az amerikai netes cégekbe, legyen szó a Zynga-ról, Groupon-ról, Twitter-ről, és persze a Facebook-ról, amelybe 2009-ben 200 milliót pakolt. Később további vásárlásaival 5% fölé tornászta a részesedését. Amíg egykori főnöke, Hodorkovszkij még mindig az orosz hatalmi harc igazságszolgáltatás vendégszeretetét élvezi, Yuri hozta össze a Goldman Sachs és kivételezett ügyfelei tőkeinjekcióját a Facebook-ba.

Edoardo Saverin (2,7-3,57 milliárd dollár)

Eduardo-Saverin.jpg

 

 

 

A kis Edoardo a nyolcvanas években a brazil alvilág emberrablási célpontjairól szóló listán előkelő helyen állt. Gazdag apja ezt érthető módon nem nézte jó szemmel, és a családot Floridába költöztette. Saverin így a legjobb egyetemekre járhatott, a legokosabb diákokat ismerhette meg, és a Facebook társ-alapítója lett, egyedüliként nem szobatársként. Hamar összekülönbözött Zuckerberg-gel és hosszas jogi csata után maradhatott a cég érdemi tulajdonosa. Azóta nem vesz részt a vállalat életében, részvényei egy részét pedig eladta. Saverin továbbra is világpolgár. Szingapur egyik legdrágább lakása az övé, a helyi klubokban gyakran látott és sok pénzt szóró vendég, bár nem volt szerencsém találkozni vele.

 

Sean Parker (3,6-4,75 milliárd dollár)

8cd262ae890fdf0e_Screen_shot_2011-09-23_at_10.37.30_AM.preview.jpg

Egykori hacker és programozó (a képen az alapító és Snoop Dogg mellett jobb oldalon) és a zeneipart az Internet oldaláról elsőként komoly ostrom alá vevő Napster alapítója. Ő volt az, aki kapcsolatait felhasználva felkarolta Zuckerberg-ék egyetemeken már sikert elért kezdeményezését, és az első befektetőket hozta a cégbe. Később lemondani kényszerült drog birtoklási ügy miatt. A Facebook-ról szóló filmben autentikus módon alakította őt Justin Timberlake.

Peter Thiel (2,25-2,98 milliár dollár)

thiel.jpg

Az egyik legismertebb üzleti angyal a tengerentúlon. Az ún. Paypal-maffia vezetőjeként hihetetlen mennyiségű sikeres cég kezdő befektetője volt. A Paypal vezetői és alkalmazottai számos világhíres technológiai céget segítettek világra, csak néhány példa: Tesla, Youtube, LinkedIn, Flickr, Zynga (tudod, a Farmville...), na és persze a Facebook. Thiel volt az első külső befektető Zuckerberg-ék cégében, kezdeti 500 000 dolláros részesedése élete legjobb döntésének bizonyult, pedig még a Hedge Fund világban is kipróbálta magát.

Sheryl Sandberg (1,1-1,4 milliárd dollár)

sheryl-sandberg-vogue.jpg

Ha valaki a Harvardon végzett, az amerikai pénzügyminisztériumban kezdte pályafutását, onnan Google-hoz, majd a Facebook-hoz igazolt, annak nem feltétlenül kell szemüveges, zsíros hajú, kifakult Metallica pólós programozónak lennie. Helyette lehet mondjuk egy stílusosan dögös MILF, aki milliárdos, jó fej, és kedvenc filmje a Remény Rabjai. A férj, aki a Yahoo egykori alelnöke és a SurveyMonkey kérdőíves oldal vezére, ügyesen imádkozhatott. Sandberg a Facebook operatív irányítója, Zuckerberg után a második legfontosabb ember a szervezetben. A női ösztönöket tökéletesen elegyíti a határozott döntésekkel, és remek kapcsolatteremtő érzéke lendíti előre a cég szekerét.

Microsoft (1,44-1,9 milliárd dollár)

steveballmer.jpg

Steve Ballmer rettegett, hogy a Google ráteszi a kezét a Facebook-ra, ezért 1,6%-ért cserébe azt kérte, hogy a keresőóriás ne lehessen tulajdonos. A Microsoft megötszörözte 5 év alatt a befektetés értékét, de a megállapodásból nem tudott igazán sokat kihozni.

Bono és az Elevation Partners (1,35-1,79 milliárd dollár)

bono2.jpg

Bono 2009 novemberében végre megtalálta amit 22 éve keresett (I still haven't found what I'm looking for) és bevásárolt a cég részvényeiből. A tőzsdei bevezetés bizonyára gyönyörű nap (Beautiful Day) lesz a U2 énekese és üzlettársai számára, mert rengeteg pénzt fognak keresni. Valószínűleg hamar eladják majd részesedésüket (Exit) - pletykák szerint ezt részben meg is tették - és továbblépnek (Walk On).

Li Ka-Shing (1-1,31 milliárd dollár)

likashing.jpg

Hong-Kong leggazdagabb embere számára aprópénz, de ezáltal is 1 milliárd dollár feletti részesedése van a Facebook-ban. A nyeresége így is tízszeres, hiszen még 2007-ben csapott le a lehetőségre.

Chris Hughes (0,9-1,2 milliárd dollár)

Facebook-Co-Founder-Chris-Hughes-Buy-buys-New-Republic.jpg

A kölyökképű társ-alapító nemcsak az üzleti életben, hanem a politikai marketing terén is nagy sikereket ért el. A Facebook csapatban 2007-ig dolgozott, hogy aztán felépítse Barack Obama kampányának internetes részét. Az eredmény ismert, és azóta is őket másolja mindenki. Egy hónapja megvette a nagy múltú, de mélyrepülésben lévő liberális New Republic magazint, egyben főszerkesztővé is lett. Élettársával pedig a melegek jogaikért is küzdenek. Ha Magyarországon élne, biztosan tüntetne a házánál a Jobbik.

Goldman Sachs (0,9-1,2 milliárd dollár)

goldman-sachs-wall-street.jc.top.jpg

Mint minden jóból, ebből a buliból sem maradhatott ki az amerikai pénzvilág alfa hímje, az abszolút partiarc Goldman Sachs sem. Szűk másfél év alatt bőven megduplázták saját és ügyfeleik pénzét, ráadásul a kibocsátás egyik szervezője is ők lettek. Ha a világot nem is uralják, a jutalékot mindig leszedik. Mindig.

Kevin Systrom és befektetői (0,7 milliárd dollár)kevin-systrom-instagram-self-2.jpg

Az Instagram-ot mindössze 2 év alatt felfuttató és 1 milliárd dollárért eladó Systrom "csak" 300 milliót kapott készpénzben, a többit Facebook részvényben pótolták ki számára.

Reid Hoffmann (0,45-0,6 milliárd dollár)

hoffmann.jpg

A legsokoldalúbb üzleti angyal, a Paypal korábbi második embere (így szintén a Paypal-maffia tagja) Thiel mögött, és nem mellesleg a LinkedIn alapítója. Kollégája befektetési döntésében komoly szerepe volt, és ő is hozzájárult némi aprópénzzel a Facebook felfuttatásához, de mellette más hasonló falatokkal hízlalta fel portfólióját. Házassága élő bizonyíték arra, hogy az ellentétek vonzzák egymást.

Mark Pincus (0,45-0,6 milliárd dollár)

mark-pincus-zynga.jpg

Akárhányszor az agyadra megy egy újabb Farmville meghívó, nyugodtan hibáztasd Pincus-t, aki a Facebook-al szimbiózisban élő Zynga játékszoftver fejlesztő cég feje. A vállalatot egyébként a kutyájáról nevezte el. Még szerencse, hogy Zuckerberg nem így járt el.

Reed Hastings

hastings.jpg

A Facebook mellett a Microsoft igazgatótanácsában is helyet foglaló Hastings a Netflix nevű, online filmkölcsönző cég alapító-vezetője. Nála jobban kevesen tudják, hogyan kell egy lufit felfújni, majd a kipukkanását túlélni, hiszen ez a saját vállalatával megtörtént, és zajlik a mai napig. Ő az egyetlen a listán, aki nem rendelkezik százmilliós Facebook részvényekkel, de a döntésekben mégis valóban fontos szereplő, másfél éve Milner-hez hasonlóan az év üzletembere, csak Amerikában. Hastings kedvenc filmje egyébként a Budapesten játszódó Szomorú Vasárnap, ami a zenétől eltekintve nem vall kiváló ízlésre. Szerencsére aznap a tőzsdék zárva tartanak.

A következőkben kitérünk annak elemzésére, hogy tényleg ér-e annyit a Facebook, amennyit a fenti tulajdoni részek értéke alapján gondolhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://facebookreszveny.blog.hu/api/trackback/id/tr884468243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása